Perjantaina tein reippaammin pottumuussia ja
samalla uhrasin vähäistä jouto- ja vapaa-aikaa
ja raastoin kilon pussillisen porkkanoita pakas-
terasioihin.
samalla uhrasin vähäistä jouto- ja vapaa-aikaa
ja raastoin kilon pussillisen porkkanoita pakas-
terasioihin.
Niitä sitten pakastimeen sovitellessani hokasin siellä
pari rasiaa syksyllä raastettua naurista. Hiukan tiellä
muille sörsseleille. Nostin ne Jää Kauppiseen tarjolle,
ajattelin mässyttää käkättimeen piakkoin.
pari rasiaa syksyllä raastettua naurista. Hiukan tiellä
muille sörsseleille. Nostin ne Jää Kauppiseen tarjolle,
ajattelin mässyttää käkättimeen piakkoin.
No eilen sitten Ukko Ylijumala oli katsonut minun
puoliani. Yksi isäntä kiikutti minulle pienen raudun.
Oli kiskonut verkkonsa pois jään alta. Kun sattui
ainoa saaliskala olemaan, niin jätti sen mulle ohi-
kulkeissaan. Minulle tuli niin iloinen olo, että minä
tulin iloiseksi.
puoliani. Yksi isäntä kiikutti minulle pienen raudun.
Oli kiskonut verkkonsa pois jään alta. Kun sattui
ainoa saaliskala olemaan, niin jätti sen mulle ohi-
kulkeissaan. Minulle tuli niin iloinen olo, että minä
tulin iloiseksi.
Olen tässä pähkäillyt, että tässä on tullut kohta
vuodenpäivät kirjoteltua näitä sunnuntailounaksia.
7.1. ensimmäisen raapustin, elikkä tämän pitäsi sil-
lä kurin olla jo 52. jutska.
vuodenpäivät kirjoteltua näitä sunnuntailounaksia.
7.1. ensimmäisen raapustin, elikkä tämän pitäsi sil-
lä kurin olla jo 52. jutska.
Siinä ne vaan on osamaksulla valuneet syötäväksi ja
luettavaksikin. Jos inimisen panisi maksusta tämmös-
tä kirjottamaan, niin kyllä tästä lystistä pitäisi ehken
saada jonkin sortin korvaus jo tuntien perusteella.
Toisaalta maistuvaisia on olleet eineetkin, suussa
sulavia, veden kielelle pusertavia ja kyllä ne siinä
kirjoittamisen vaivan ovat korvanneet oiwallisesti
vähintään, ellei enemmänkin. Onpa joku yksityis-
kohta tullut kerrattua uudelleen, jopa opiskeltua.
sulavia, veden kielelle pusertavia ja kyllä ne siinä
kirjoittamisen vaivan ovat korvanneet oiwallisesti
vähintään, ellei enemmänkin. Onpa joku yksityis-
kohta tullut kerrattua uudelleen, jopa opiskeltua.
Nauriskala on kovin perinteinen Lapinruoka ja sitä
ei nyt joka toinenkaan näin lyhyellä varoitusajalla
pysty heittämään peliin. En minäkään originaali muo-
dossa, vaikka mulla nuo listatut tarvikkeet ovatkin
muhimassa.
ei nyt joka toinenkaan näin lyhyellä varoitusajalla
pysty heittämään peliin. En minäkään originaali muo-
dossa, vaikka mulla nuo listatut tarvikkeet ovatkin
muhimassa.
Se aito nimittäin tehdään naurislohkoista ja kalasta,
eikä raasteesta ja kalasta. Raaste on niin valmista
nautittavaa, että minun piti kääntää asia ylösalaisin
eineen onnistumiseksi.
Se aito tehdään tietenkin niin että ensin vettä,
suolaa ja naurislohkot pehmenemään. Kun ovat
sopivan pehmeitä, niin kalat niiden päälle ja höy-
rytetään kypsäksi. Maustetaan kevyesti voilla.
Joku yltiöpää kermalla.
suolaa ja naurislohkot pehmenemään. Kun ovat
sopivan pehmeitä, niin kalat niiden päälle ja höy-
rytetään kypsäksi. Maustetaan kevyesti voilla.
Joku yltiöpää kermalla.
Minä laitoin raudun nahattomina paloina wähään
suolaveteen pienelle tulelle vartiksi. Tipautin voi-
teeksi köntän voita. Sitten nostin lämpöä parisen
pykälää ja nostin kohmeiset naurisraasteet kalo-
jen päälle ja kannen lopuksi.
suolaveteen pienelle tulelle vartiksi. Tipautin voi-
teeksi köntän voita. Sitten nostin lämpöä parisen
pykälää ja nostin kohmeiset naurisraasteet kalo-
jen päälle ja kannen lopuksi.
Raaste sulaa nopeasti höyryssä, alle 5 min.
Kannattaa huolella vahata, ettei kalat mene
sååssiksi.
Kannattaa huolella vahata, ettei kalat mene
sååssiksi.
Sitten nostin padan pois tulelta, kaadoin päälle
lorauksen kipossa lämmitettyä kermaa.
Sitten syömään, pippuris irotin, limetipat ja ohut
merisuola lisukkeena. Sekä kuplavettä voin sekä
ruisleivän kera.
lorauksen kipossa lämmitettyä kermaa.
Sitten syömään, pippuris irotin, limetipat ja ohut
merisuola lisukkeena. Sekä kuplavettä voin sekä
ruisleivän kera.
Kovin vaatimattomasti siis uuteen vuoteen tässä
tormataan. Ehkä ensi vuosi tuo paremmat eväät
muodossa tai toisessa. Ensin on kuitenkin selvi-
tettävä mitä ovat paremmat eväät.
tormataan. Ehkä ensi vuosi tuo paremmat eväät
muodossa tai toisessa. Ensin on kuitenkin selvi-
tettävä mitä ovat paremmat eväät.
REUNAHUOMATUKSiA:
- pata eli kattila ja kansi sekä kapusta ja ottimet
- pari naulainen rautu (n.5-600G)
- naurista 500g
- 500g hyvänsorttista voita
- 600g ohutta merisuolaa
- kermaa
- pippurit, limetipat ym. ym.
JÄLKiPELi:
Oiwallista raasteenkin kera ilman
ylimääräisiä kotkotuksia.
Oiwallista raasteenkin kera ilman
ylimääräisiä kotkotuksia.
LiKA-, ViKA & PiKKUPYYKKi:
Kalan perkkaus taitaa olla isoin vaiva.
Sitten en kyllä muuta keksi. En osaa kyllä
kuvitella että sipuli ja nauris mietona sopi-
vat yhteen, mutta mistä pirusta tuon tie-
tää jos ei ole kokeillut.
Kalan perkkaus taitaa olla isoin vaiva.
Sitten en kyllä muuta keksi. En osaa kyllä
kuvitella että sipuli ja nauris mietona sopi-
vat yhteen, mutta mistä pirusta tuon tie-
tää jos ei ole kokeillut.
W.A.R.O.i.T.U.S!
Helppoa, kelpoa ja maistuvaa einestä osaa
laittaa kaikki jotka sitä haluaa. Hosuminen
vain on kielletty!
Helppoa, kelpoa ja maistuvaa einestä osaa
laittaa kaikki jotka sitä haluaa. Hosuminen
vain on kielletty!
Kommentit