Eilen aaamulla tuolla Leppäjärvien tienoilla koillisen
jängässä raikui palokärjen huuto, tillaus. Se tietää
wanhan wiisauden mukaan syyspäivänseisauksen ja
kevätpäivänseisauksen välisenä aikana hyviä ilmoja,
kesäpuolella se ennustaa pohjatuulia ja sateita.
Saattaapa jollakin perällä luntakin ropsauttaa.
jängässä raikui palokärjen huuto, tillaus. Se tietää
wanhan wiisauden mukaan syyspäivänseisauksen ja
kevätpäivänseisauksen välisenä aikana hyviä ilmoja,
kesäpuolella se ennustaa pohjatuulia ja sateita.
Saattaapa jollakin perällä luntakin ropsauttaa.
Vain osovaapa tuo hyvinkin ilmastoinninmuutos tiedot
romukoppaan lykätä.
Palokärjen lisäksi luonnonteatterissa pääesiintyivät
noin 13, 1 metsähanhea ynnä isokäpylintuparvi.
Hiljentynyt oli koko kaira nauttimaan kultaisen kerän
viimeisistä lämpimistä säteistä.
romukoppaan lykätä.
Palokärjen lisäksi luonnonteatterissa pääesiintyivät
noin 13, 1 metsähanhea ynnä isokäpylintuparvi.
Hiljentynyt oli koko kaira nauttimaan kultaisen kerän
viimeisistä lämpimistä säteistä.
Nousuviikon perjantaina on Pyhän Ristin päivä.
Korsmässan. Vuodentulosta kiittämisen päivä.
Silloin panhan naurhiit kuophan, härkä aithan,
kalat karhin ja peura kynthen.
(Paljastuupa yksi H-sääntökin samalla, tuosta
kyllä pitäisi jo hoksata tahi sitten ei.)
Korsmässan. Vuodentulosta kiittämisen päivä.
Silloin panhan naurhiit kuophan, härkä aithan,
kalat karhin ja peura kynthen.
(Paljastuupa yksi H-sääntökin samalla, tuosta
kyllä pitäisi jo hoksata tahi sitten ei.)
Alkaa muikunpyynti syvistä vesistä. Ja Mattihan se tekee
naurismaalle valkian. Muinoin naurishauikkaita paistettiin
naurismaalla. No sepä oli mullakin vähän mielessä kuin näin
Hevi-osastolla naurispussin.
Hetken mielijohteesta ostin 3 kilon pusillisen päältäkäsin
terveen näköisiä nauriinmollukoita.
Nauris on vanha viljelykasvi, joka tunnettiin jo antiikin
Kreikassa. Se on siis peräisin "sivistyksemme" kehdosta.
Arvelin että eipä lisäsivistys haittaa tee ja päätin tehdä
naurishuttua (-velliä). Sitä syövät eskimotkin, Grönlannin
eskimot, sitä kun viljellään sielläkin.
Nauris on suomalais-ugrilaisillekkin ikivanha ravintokasvi.
Sillä oli aikoinaan vankka asema ennen kuin pottu mentiin
keksimään. Siksi hukkakin pitää nauriista, kuin myös lan-
tustakin, molempia käytetään monien suomalaisten perin-
neruokien valmistukseen. Nykyisin nauris vierailee kovin
harvoin pöydässä ja jos vieraileekin, niin useinmiten sitä
tarjolle laittaa ikääntyneempi ukko tahi ämmi.
Historiasta nykypäivään:
Minä siis aloin raatamaan Naurishuttua lounaaksi,
tähtäimessä puolipäivä. Laitoin 3 litran kattilaan
3 sormenleveyttä vettä ja normin mukaan meri-
suolaa, se karkeempikin välttää tässä sepustuk-
sessa. Kansi päälle ja tulelle.
3 sormenleveyttä vettä ja normin mukaan meri-
suolaa, se karkeempikin välttää tässä sepustuk-
sessa. Kansi päälle ja tulelle.
Valitsin kaksi suurehkoa nauriin jötikkää, painoivat noin
naulan kappale. Kuorin ja viipaloin ne lohkoiksi ja laitoin
jo kiehuvaan suolaveteen. Lievensin tulta kun alkoivat
kiehumaan. Näin kalliin energian aikana on syytä sysätä
kansi päälle heti kuin mahdollista.
naulan kappale. Kuorin ja viipaloin ne lohkoiksi ja laitoin
jo kiehuvaan suolaveteen. Lievensin tulta kun alkoivat
kiehumaan. Näin kalliin energian aikana on syytä sysätä
kansi päälle heti kuin mahdollista.
Ne kiuhuskelivat puolisen tuntia. Sitten lirutin veden pois.
TALTEEN kulhoon! Survoin nauriit pottunuijalla soseeksi
ja lisäsin joukkoon keitinliemen ja tilkan vettä.
Nostin tulelle ja sekoittelin sen notkeaksi. Kun alkoi
kiehumaan, ripottelin sekaan noin desin ohrajauhoja
ja annoin hautua ehkä kolme varttia pienellä tulella.
Sanomattakin on selvää, että jauhot täytyy sotkea
hyvin välttyäkseen kokkareilta.
kiehumaan, ripottelin sekaan noin desin ohrajauhoja
ja annoin hautua ehkä kolme varttia pienellä tulella.
Sanomattakin on selvää, että jauhot täytyy sotkea
hyvin välttyäkseen kokkareilta.
Tarjotaan lämpimänä voisilmän kanssa posliinilautaselta.
Lisukkeena karjalaisten keksimiä piirakoita vaikka kink-
kusiivuilla varustettuna. Aperitiiviksi jotakin halvempaa
sherryä mutta ruokajuomaksi kaivo- eli lähdevettä.
Ai olut? No ei se oikein nauriin kanssa sovi. Hutussa jo
muutoinkin on ohraa. Tilastomielessä.
REUNAHUOMATUKSiA:
- nauriita naula tahi pari (n. 400-800g)
- vettä sen verrna että naurislohkot liki peittyy
- pari hyppysellistä karkeeta merisuolaa
- desin verran ohrajauhoja
- karjalanpiirakoita
- parempaa kinkkua
- hyvää tuoretta voita
- nauriita naula tahi pari (n. 400-800g)
- vettä sen verrna että naurislohkot liki peittyy
- pari hyppysellistä karkeeta merisuolaa
- desin verran ohrajauhoja
- karjalanpiirakoita
- parempaa kinkkua
- hyvää tuoretta voita
JÄLKiPELi:
No hyvää oli. Pakko tunnustaa. Viimeksi söinkin tätä
joskus 70-luvun alussa muorin tekemänä.
Oikeastaan niitä em. naurishauvikkaita piti tekemäni,
mutta kun tihkutti vettä, niin enpä katsonut einestä
riittäväksi perusteeksi kastumiselle.
Kestää pakastaa.
No hyvää oli. Pakko tunnustaa. Viimeksi söinkin tätä
joskus 70-luvun alussa muorin tekemänä.
Oikeastaan niitä em. naurishauvikkaita piti tekemäni,
mutta kun tihkutti vettä, niin enpä katsonut einestä
riittäväksi perusteeksi kastumiselle.
Kestää pakastaa.
LiKA-, ViKA & PiKKUPYYKKi:
Kaupassa ei ollut myydä asti ohrajauhoa, mutta rouvalla
oli antaa desilitra-mitallinen omasta köökistä.
Kattila on syytä panna likoon heti nautinnon jälkeen ellei
halua käyttää tiskatessa sähkötyökaluja.
W.A.R.O.i.T.U.S!
Voi tekee himon yksinkertaisempaankin ruokaan.
Ja sama ruåtsiksi:
Smör menar sexualimpulsen den idiåt mat!
Voi tekee himon yksinkertaisempaankin ruokaan.
Ja sama ruåtsiksi:
Smör menar sexualimpulsen den idiåt mat!
Kommentit