615769.jpg

Tontista kiisteleviä lapintiiroja, vesipääsky ja tyllipari.
Siitä  huolimatta  tänään  syödään  jokapojan ja -tytön
omaa eksoottista herkkua.

On niin  warman päälle  helppo tehdä,  ettei tämä
kertakaikkisseen  voi mennä  keneltäkään pieleen.
Tässä on vahinkokin otettu jo etukäteen huomioon
Se on ikään kuin vakuutettu

Eilen illalla savustimma  ja nautimma siikaa sekä
voipottua parsakaalin kera.  Jätin tarkotuksella
semmoisen  puolikiloisen siian aamutoimia varten
eli lounasta ajatellen.

Otetaan siis yksi savustettu siika, poistetaan siltä
hellästi nahka ja muu ylimääräinen krumeluuri.
Helpoiten tavallisella haarukalla riivitään kalanliha
ruodosta irti.  EI HAITTAA vaikka irtoaa muruina
koska niin on tarkoitettukin.

Kun ruoto  on putipuhdas,  se toimitetaan  oikeaan
osotteeseen, meidän tapauksessa assintentin kuo-
laa tihkuvaan haaviin.
Hienonnetaan se saatu siika-aines muruiksi, mutta
EI TAHNAKSI.

Jos joku yltiöpäinen  herkkusuu haluaa  wägevämmän
savuaromin,  niin sitten harkinnan mukaan sekaan hie-
nonnetaan  sitä  nahan  rapeampaa  osaa.  Muutamalla
kerralla aromitaso löytyy,  saadaan taas uusi mestari
kehiin ällistyttämään  naapurin akkaa  joka jatkuvasti
kehuu omilla tököteillään.

Sitten tehdään  aivan tavallinen  lättytaikina.  Jos
tahtoo  perinnettä noudattaa,  siihen on syytä lor-
hauttaa paridesiä kermaa, mutta vaatimattomam-
mallakin liemellä pärjää niukin naukin.
Sekoitetaan siianmurut siihen tasaisesti ja paiste-
taan lättyjä taikina loppuun.

Lätyn paistossahan pätee Murphyn laki, ensimmäinen
on harjoitus lätty,  teeppäs valmistelut vaikka kuinka
hyvin.

Tähän käy juomaksi kaikki pyhät  juomat Kossusta
vissyyn ja kotikaljaan.  Kirpeä puolukkamehu puol-
lustaa hyvin paikkaansa lasten  ja raittiusintoilijoi-
den pöydässä.

REUNAHUOMATUKSiA:
- taikinakulho, hierin ja paistinpannu
- yksi savusiika
- vehnäjauhoja
- punaista maitoa
- kermaa
- voita
- ohutta merisuolaa
- kaaliraastetta, limeä tai sitruunaa tai muuta
  salaattia maun mukaan

JÄLKiPELi:
Harjotuslätyn jälkeen homma alkaa toimia niin
lupsakasti että juuri ja juuri kerkiää paistaa.

Lättytaikinareseptillä en lähde kilpailemaan.
Suomessa on  noin 2,5 miljoonaa  taloutta ja
sama määrä lättytaikinareseptejä x 3,1415

LiKA & PiKKUPYYKKi
Ei tule. En ole kuullut kenenkään, intohimoi-
simmankaan sipulin,  tukkivan itseään tähän
eineseen. No en ala vielä vannomaan.  Osaa
Lempohinen vielä Hovissa muuttua tuokin.

V.A.R.O.i.T.U.S.
Jos pennut ei syö muka kalaa, niin ei pidä etukäteen
kertoa.  Pitää odottaa,  että pyytävät lisää ja sitten
palkita vaikka jälkkärijätskillä.

Naapurin akalle tai - mestarikokille ei kannata kertoa
lainkaan mistä Lemmosta se saamarin  huumava ja se
veden kielelle nostattava juovuttava ruoan tuoksu oi-
kein on peräisin. Ei kannata!
294946.jpg  

mail2.gif