Ei siis kirveliä, joka on nähtävästi mauste. Eikä
myöskään kynteliä joka taas on myös mauste.
Vain sitä pelkkää aitoa sirveliä, onnellisena kup-
sahtaneesta porsaasta värkättyä loistoeinestä.
Niestaa. (ruokaa tällä perällä)
myöskään kynteliä joka taas on myös mauste.
Vain sitä pelkkää aitoa sirveliä, onnellisena kup-
sahtaneesta porsaasta värkättyä loistoeinestä.
Niestaa. (ruokaa tällä perällä)
Jos joku taas sattui lukasemaan että sirkkeliä, niin
erehtyypä ja pettyy kovin nyt rankasti sillä sillähän
tehdään keittopuita. Sitä ei voi syödä ollenkaan kun
se on likipitäin rautaa läpikotasin.
erehtyypä ja pettyy kovin nyt rankasti sillä sillähän
tehdään keittopuita. Sitä ei voi syödä ollenkaan kun
se on likipitäin rautaa läpikotasin.
Ai että mitenkä lapsuuteni paksu omenapuu juuri
tähän juttuun mahtuu? No siksi, että se oli niin
vänkyrä ja pahkurainen, että sen omenatkin kes-
tivät happamina ja kitkerinä kevääseen saakka.
tähän juttuun mahtuu? No siksi, että se oli niin
vänkyrä ja pahkurainen, että sen omenatkin kes-
tivät happamina ja kitkerinä kevääseen saakka.
Ne eivät kelvanneet edes meille ahneille penikan
paskiaisille, vaikka lähes kaiken muun kalusimme.
Laitisen Hildan lehmille varaamat turnipsitkin.
Oli ainoastaan yksi juttu mihin ne kelpasivat
ja se oli nimenomaan se sirveli. Meidän muori,
joka oli niin supisuomalainen kuin olla vain voi,
oli kuitenkin jossakin ompeluseurassa kuullut,
että ameriikassa laittavat hapokasta omenaa
juuri sianlihan kera ja että lähes kaikkiin sika-
ruokiin.
ja se oli nimenomaan se sirveli. Meidän muori,
joka oli niin supisuomalainen kuin olla vain voi,
oli kuitenkin jossakin ompeluseurassa kuullut,
että ameriikassa laittavat hapokasta omenaa
juuri sianlihan kera ja että lähes kaikkiin sika-
ruokiin.
Siitä alkaen meillä syötiin sirveliä omenalohkoilla
ryyditettynä, milloin se oli vaan mahdollista. Eli
käytännössä koko talvi.
ryyditettynä, milloin se oli vaan mahdollista. Eli
käytännössä koko talvi.
Kun eilen aamulla tuossa paikallisen kauppiaan luona
leukojani lonksuttelin, tämä esitteli minulle oiwallisen
hienoa possun etuselkää. Todellakin possun eikä sian.
Norskit ovat kovin ronkeleita ja sitä myötä kyläläiset-
kin ovat oppineet samoille tavoille. Tämä Kaamasen
kylähän ei muutoin ole warsinaisesti se norjalaisten
hankintapaikka. Tämä on juuri sitä kultuurillista muun-
tautumista.
Ihastuin siihen possuun niin, että vilkaisin vaisto-
maisesti hyllyyn, olisikkohan saatavilla vihreitä
omenia. Sattui olemaan, joten ostin pari naulaa
possua ja nyrkinkokoisen omenan. Niin sitä tuli
heti herättyään, sorruttua heräteostoksiin.
maisesti hyllyyn, olisikkohan saatavilla vihreitä
omenia. Sattui olemaan, joten ostin pari naulaa
possua ja nyrkinkokoisen omenan. Niin sitä tuli
heti herättyään, sorruttua heräteostoksiin.
Aamuisen askelluksen jälkeen, ilma maistui ihan
keväältä, kertasin mielessäni: rastaita, pulmusia,
järripeippo, kuukkelipari sekä telkkäparin siipien
viuhuna. Ei niistä vielä pötyä pöytään saa.
Tirauttelin kahven ja nostin onnellisen porsaan
siprun laudalle lämmittelemään.
Väänsin levyn 5:lle, pannun päälle ja aloin siivut-
telemaan otusta puolen sormen vahvuisiksi viipa-
leiksi. Terävällä veitsellä se ei kauaa kestä.
siprun laudalle lämmittelemään.
Väänsin levyn 5:lle, pannun päälle ja aloin siivut-
telemaan otusta puolen sormen vahvuisiksi viipa-
leiksi. Terävällä veitsellä se ei kauaa kestä.
Pannu oli sillävälin ehtinyt lämmetä joten nostin
noin puolet viipaleista, öpaut, pannulle ruskettu-
maan, tirisemään. Siitä muuten tuleekin tömän
eineen toinen käytetty nimi: Tirripaisti.
Levy 4:lle.
noin puolet viipaleista, öpaut, pannulle ruskettu-
maan, tirisemään. Siitä muuten tuleekin tömän
eineen toinen käytetty nimi: Tirripaisti.
Levy 4:lle.
Ihan oikeaoppisesti tämä pitäisi tehdä valuraudalla,
kovassa lämmössä jotta lihasta tulisi rasakkaa, ei
kuitenkaan kuivaa. Valurautapadassakin se onnis-
tuisi, uskon.
Liha on sopivaa silloin kun se ei tunnu enää kään-
nellessä veltolta - retkottavalta. Se siis kattilaan
odottamaan toista puolikasta.
nellessä veltolta - retkottavalta. Se siis kattilaan
odottamaan toista puolikasta.
Kun toinenkin osa oli käsitelty, huuhtelin pannun
hyvin ja kaasin huudeveden lihojen päälle. Tämä
on syytä tehdä pariin otteeseen jotta kaikki se
makua antava aines saadaan talteen.
hyvin ja kaasin huudeveden lihojen päälle. Tämä
on syytä tehdä pariin otteeseen jotta kaikki se
makua antava aines saadaan talteen.
Levy hetkeksi 6:lle, kiehuvaa tai kuumaa vettä
kattilaan lisäksi niin että lihat peittyvät reilusti.
Karkeeta merisuolaa. Kun ensi pore tulee, levy
1:lle ja luukku kiinni eli kansi toisille.
Sitten voi hörpätä kupin kahvia, kuoria ompun
ja viipuloida sen tai kuutioida. Siemenkota pois.
Ennen omenan hapettumista se jo kannattaa
kipata sirvelin sekaan ja sekoitella hyvin.
Siinä koko hoito. Aikaa meni n. 30 minuuttia.
ja viipuloida sen tai kuutioida. Siemenkota pois.
Ennen omenan hapettumista se jo kannattaa
kipata sirvelin sekaan ja sekoitella hyvin.
Siinä koko hoito. Aikaa meni n. 30 minuuttia.
Parin tunnin muhimisen jälkeen sirveli on valmista,
mutta lisäaika ei tee haittaa, joten tämä on kokki-
ystävällistä ruokaa ja paranee vain uudelleen läm-
mäytettäessä.
mutta lisäaika ei tee haittaa, joten tämä on kokki-
ystävällistä ruokaa ja paranee vain uudelleen läm-
mäytettäessä.
Lisukkeeksi perisuomalaista: Tuppipottua tai sosetta,
lanttu-, porkkana- tai naurisraasteta. Punaherukka-
hyytelöä, vettä tai kuplavettä, mieluummin koti- kuin
kaupan kaljaa.
Oiwalliselta maistuu sitten Kossuryyppi ruuan päälle.
Oiwalliseltapa hyvinkin.
REUNAHUOMAUTUKSiA:
- Isohko paistinpannu ja 3-4litran kannellinen kattila
- Pari naulaa sikaa, rasvaisempaa paikkaa (vajaa kilo)
- mahdollisimman hapan omena (vihreä)
- karkeeta merisuolaa
- vettä
- pottuja,
- raastetarpeet
- väriksi kirpakkaa hilloa
- Isohko paistinpannu ja 3-4litran kannellinen kattila
- Pari naulaa sikaa, rasvaisempaa paikkaa (vajaa kilo)
- mahdollisimman hapan omena (vihreä)
- karkeeta merisuolaa
- vettä
- pottuja,
- raastetarpeet
- väriksi kirpakkaa hilloa
JÄLKiPELi:
Jos joku haluaa oikein ohuita siivuja, niin könttä
vaan pariksi tunniksi pakkaseen ja johan onnistuu.
Tätä on helppo tehdä jemmaan pikaruoaksi ja
vierasvaraksi. Siispä suosittelen isompia eriä
sekä niiden pakastamista
Jos joku haluaa oikein ohuita siivuja, niin könttä
vaan pariksi tunniksi pakkaseen ja johan onnistuu.
(sanoisin kokemuksella että kohmeinen liha on tur-
vallisinta ja helpointa leikata jos vasta opettelee
käsittelyä. Jäätynyt tai aivan lötkyn pehmeä liha
vaatii hyvin terävät veitset.)
vallisinta ja helpointa leikata jos vasta opettelee
käsittelyä. Jäätynyt tai aivan lötkyn pehmeä liha
vaatii hyvin terävät veitset.)
Tätä on helppo tehdä jemmaan pikaruoaksi ja
vierasvaraksi. Siispä suosittelen isompia eriä
sekä niiden pakastamista
LiKA- & PiKKUPYYKKi:
No tietenkin mutsi lisäsi tähän sipulia, mutta kun
minä satuin olemaan änkyrä, niin oppipa jo muuta-
man syömälakon jälkeen erottamaan mulle pilkku-
kumiin oman sirvelin hellan nurkalle ennen kuin
laittoi sen sipulinsa.
Kyllä se hykerrytti usein kuin muiden vellosten
piti syödä ne potut sipulin kera.
V.A.R.O.i.T.U.S.!
Tämä on aika herkästi makumuistiin tarttuva ruoka.
Helppo ja nopea tehdä, halvat raaka-aineet, säilyy
hyvin ja kestää pakastuksenkin mainiosti.
Tässä muuten tarkka osoite niille joita tämä kinkerpiiri saattaa kiinnostaa:
P=69º 6' 9'' I=27º 12' 12''
Hetsetseha he'kotoo epeva'e ešeeva ehova.
P=69º 6' 9'' I=27º 12' 12''
Hetsetseha he'kotoo epeva'e ešeeva ehova.
Kommentit