326207.jpg
332700.jpg

Sitä iniminen joskus elämän  kaikessa tympeydessään ja
tasapaksuisuudessaan saattaa haluta katkaista arkensa
rutiinin ja harmauden vaikkapa oiwallisella ruoalla. Sem-
moisella joka jo ajatellessa tuo meden kielelle.
Saattaapa tuohon ukko ryhtyä tai akkakin, elonpäiviensä
piritykseksi.  Eipä  siinä kaipaa  sen kummempaa  seuraa
vas
takkaisesta sukupuolesta, sen paremmin kuin muista-
kaan
lajitovereista,  oli ne sitten tuttuja eli tuntematto-
mia.


Riittää oikein  kepeästi,  että latasee  rensselit selkään
ja
kapuaa tunturiin ja nautii lounaansa siellä, levossa, kii-
ruulta ja kaiken maailman ongelmien ulottumattomissa.

Tällaisella säällä syytä on mukaan ottaa suolattu poron-
talja istumista varten.  Huonolaatuinenkin käy, tuskinpa
kiirunat ja riekot  juurikaan välittää,  minkä on joutunut
kukin taljastaan pulittamaan.
Sitten vaan kurua kamuamaan, sen verran ylös pitää viit-
siä mennä, että maailmaa hallitsee pelkällä katseella.
Se
on hienompi  tunne - on kuin koko  ravintonlapiiri olisi
varattu
vain yhdelle onnettomalle maanmatoselle.

Kun mieleisen  paikan hoksaa  jostakin pahtan kupeesta,
purulta ja tuiskulta suojassa, ei muuta kun talja hangen
selälle ja tulipaikkaa tamppaamaan. Kun se tovin päästä
alkaa miellyttämään silmää, niin kaivetaan tulipuut rens-
seleistä ja  vuoleskellaan kourallinen kiehisiä jos ei sat-
tunutkaan tulipus
sukkainen mukaan.
Pianpa loimuaa iloinen valkia nokkasi eessä, tunkien ter-
vaisen puun väkeviä aromia sieraimiisi. Maustaen pikku-
tovissa
vaatteesikin tuoksumaan kiehtovasti savulta.
Ei siinä , lempo soikoon, auta vaikka mitä koretexiä oli-
sit yllesi ripustanut.

Sitten vaan  pannu tai  pata tulelle  kuumumaan.  Samalla
nakkaat siihen kuuta,  silavaa tai  hätätilassa voita tirise-
mään siksi aikaa kun tongit lihapussista kohmeis
ta poron-
paistia köntän ja alat  sitten keklulla  vuolemaan
muhevia
lastuja pannulle.

No käy-käy, kyllä valmiiksi siivutettukin käy.

Siinä voi  jälkiruoankin panna  jo samalla tulistumaan kun
muita lounasaskareita suorittaa.
Sopivan tiivisluminen  könttä tunturikoivusta  katkaistun
kepin nokkaan ja loimuun sulamaan ja maustumaan. Noki-
pannua on syytä hieman tähdätä,  että tippu sattuu oike-
aan kohtaan. Kahvivesi tulee siinä itseksiään.  Eikä TÄTÄ
kahvivettä vielä  toistaiseksi ainakaan myydä kenenkään
kaupustelijan toimesta.

Tällä käsin on poro jo alkanut rusettua. Sitä ehkä muuta-
man kerran hämmäyttää kepillä ja  nakkaa karkeaa meri-
suolaa sinne makunsa mukaan.  Saa vielä muutaman minuu-
tin tiristä, mutta alkaa pian kuivua hopulla kun suola alkaa
toimia. Joten tässä vaiheessa sitä mieluusti pihistää jälki-
ruoaksi  sula
tettua  vettä käristyksen  sekaan  lorauksen,
että pääsee
herkku hautumaan.
Kun odotellessa järjestää  lounaalla  tarvittavat vermeet
käsille ja  siirtää  nokipannun  kepin nokkaan loimulle, 
niin
siinä ajassa se käristyskin on kerinnyt muhia ja
pehmittyä
sopivaksi niellä vatsakalvoja lämmittämään
ja voimaksi eli-
mistölle muuttumaan.
Ei siitä  PERINNE-
ruoka  juurikaan enää parane,  ei vaikka
siihen kuinka
monta purkillista sulavaa floraa lisäisi.

Kun jälkiruoaksi tihauttaa pari-kolme kuksallista kunnon
porokahvia nokipannusta,  niin saattapa joku hyväonninen
332708.jpgsiihen vielä pikkumatista konjakkia ryy-
pin kyytipojaksi  kurkkuunsa ku
mota ja
joku sikkaariaskiinsa  kajota,  siinä kun
joku toinen kuluneen
piippunsa lataa ja
sytyttää.

Ja miettii  samalla  poltellessaan,  että
mitäpä  hiivattia  hän tällä 
oikein tekisi,
tällä silmien eessä aukeavalla  maailmalla
tänään.

Kun lounas on kaikilta osin saatettu luoteesta nousevan
puuskan ulottumattomiin ja rensselit pakattu kotomat-
kaa
varten, niin mikäpä siinä,  omia tulojälkiään pitkin on
loihakasta lähteä
lasettamaan alamäkeen,  maha täynnä 
niin hyvää ruokaa.

Painovoima siinä menoa avustelee alaviistoon sen verran
reippaasti että  ihan hykerryttää  kun sitä  jälkeen
päin
muistelee.


Hukkapa tietää että toisenlaisiakin lounaita syödään sun-
nuntaisin. Toisissa paikoissa, toisissa pirteissä, toisenlai-
sissa tunnelmissa. Elämäähän tämä vain on ja valintoja.

294946.jpg  
REUNAHUOMATUKSIA:
- kuuma pata tai pannu
- poronkuuta, silavaa tai hätätilassa voita
- vuoltua poronlihaa jäistä tai sulaa
- merisuolaa
- vettä tai lunta haudutukseen
Kutakin tarviketta riittävä määrä.
Siinä itse käristys.

Suomalaisen perinneruoan yksi ERIKOINEN ja samalla
erinomainen piirre  on
SELKEYS.  Kaikki syöjät tietävät
suurinpiirtein mitä
nokan edessä kulloinkin on.
Toisin kuin mannereuroopan pöperöissä,  joissa ne kuli-
naristiset
nautinnot  päättyvät juopuneilla  maallikoilla
yleensä arvauskilpailuihin.


Jokainen saa TIETENKIN  omat soppansa tehdä miten
haluaa ja mistä aineksista vaan ja miten tahtoo.

Annosta joka esimerkiksi ravintolassa sisältää käristet-
tyä poronlihaa,
perunasurvosta ja puolukkahilloa, kutsu-
taan yleensä
listalla Poronkäristykseksi. Kukapa sen lie
keksinyt? Se
kuitenkin tuntuu olevan vakiintunut malli.

Saa olla.
  Eipä sitä  juuri kukaan  talvella viitsisi pottuja
tunturiin raa
hata eikä puolukkahilloakaan.
Minkä ihmeen takia?

Ravintolassa,  ympäripäissään sitä  saattaa syödä käris-
tyksen
nimellä vaikka mitä sörsseliä.

Auringon nousu luolan suulla 10:36 ja lasku 14:16.
Päivän pituus 3 h 35 min.
297448.jpg