999585.jpg

Tänään on Ursulan päivä. Tämä typykkä oli yksi niistä
11 000
neitsyestä jotka  ikiaikaisen legendan mukaan
tekivät
joskus ennen 1000-lukua erään enklantilaisen
Ursulan joh
dolla ristiretkikeikan Roomaan.
Kotimatkalla Lempo soikoon, joutuivat
Attilan hunnien
hyökkäyksen kohteeksi. Ja listittiin läpeensä.

Kuten konsanaan silloin toimittiin,  nimettiin neitonen
paavin toimesta sittemmin Pyhäksi Ursulaksi.
Paavi jäi henkiin, sillä kun oli se ympärivuorokautinen
homma toimia  jumalan edustajana.  Se on ihan toista
kuin rymytä kaupparatsuna hotellin yöstä toiseen.

Ihan oikeasti  tämä naispyhimys  Ursula oli  oikea
karhujumalatar,  eurooppalainen  vastine Kreikan
Artemikselle. Kristillinen kirkko vain tapansa mu-
kaan kahmi suositun  Ursulan kirkkoonsa  häpeile-
mättä sitä lainkaan.  Ja teki sitten  hänestä oman
Pyhän Ursulansa. Tämä on tätä.

walkwolfani.gif

Koska kelteillä  oli jo  ajanlaskumme ensimmäisinä vuosi-
kymmeninä oma  karhujumalatar Artio  ja siihen  liittyvä
kultti,  niin murjaisimma  assistentin  kera  sen kunniaksi
sangen kelttiläinen lounaan.  Perinteisen tietenkin.  Hyvin
perinteisen. Artiota kun kutsuttiin "metsäriistan herrat-
tareksi".  Ja suomalais-ugrilaisilla  on vähän samaa vikaa
tuon karhu-jutskan kanssa.  Onpa sopassa osallisena ost-
jakit, nenetsit, votjakit ja saamelaisetkin.

Suolalihaa teimmä viikolla hirviönlihasta,  palaan siihen
tulevaisuudessa.  Liki saman asian  ajaa kaupasta saa-
tava aito suolaliha. Se mistä näkee että se on leikattu
lihapalasta, ei rullasta.

Ruokahan on perin yksinkertainen koska liha
on valmis. Se annostellaan vaan lautaselle.

Valkokaali suljutaan karkeaksi silpuksi. Ongataan mie-
leiseksi ja ripotellaan päälle ohutta merisuolaa. Säilyy
lämpinä astiassaan tarjoiluun saakka.

Kasariin pannaan vettä kuumumaan ja siihen heti voi-
sulakippo voineen. Kun voi on sulanut, siihen ripsaute-
taan mieleisensä annos  tahi aimoannos  rouhittua ja
tosi mustaa pippuria.

Kun vesi  kasarissa  kiehuu valtoimenaan, siihen hurau-
tetaan pakasteherneet ja ennen kun uudelleen kiehuu,
sammutetaan tuli.

Tarjoillaan niin että kaali on tulisen kuumaa, kastikkeella
höystettynä.  Lisukkeeksi ohrarieskaa jos oikein perintei-
seksi herrytään. Ruokajuomaksi vettä.

No nyvä on. Onpa kai muinoin saatettu jo jotain olttakin
päälle hörpästä.  Korvatkoon sen nyt vaikka wiinakaupan
Guinness oluthakuisilla.
Ruokaryypiksi käy vain joku usquebaugh, mutta kyllähän
uisge beathakin menettelee. Pitkin hampain.
 
REUNAHUOMATUKSiA:
- kannellinen kasari, lisäksi höyristin ja kapusta
- suolalihaa 3-5 unssia/pers. (1oo-150g)
- valkokaalia suljuna
- herneitä
- mustaa, tuoretta pippurirouhetta
- voita
- kilo ohutta merisuolaa (V.A.R.A.L.L.E.)

JÄLKiPELi:
Miten kauniisti Ursula-voisula rimmaakaan?!!!
Mikä jälkikipeli. Tämä syödään kaikki. Ai kallista!
Mistä saa lounaan kolmella €erolla?  Järjestely-
kysymys tämä on, ei mikään sormisuuhun peli.

LiKA-, ViKA & PiKKUPYYKKi:
Sipulia kai joku siihen laittavansa suunnittelee,
NOUWEI!
Joku kelttiläinen suuttuu tahi hänen
esi-isänsä
ainakin ja sanoo: "Cay dy geg,
a dos i ffwcio dy
gath i fyny'r pen ol!"

Tiskaaminen on minimoitu.

W.A.R.O.i.T.U.S!
Ei pidä päästää juopottelun puolelle
jos joutuu käymään esim. Ivalossa.
294946.jpg   
FIREFOX ainakin lähettää linkin hiiren oikealla napilla!