1018147.jpg

Simon päivänä  siikaa savulla.  Se on wanha perinne,
ulottuu viime syksyyn. Silloin maistoin ensimmäisen
kerran perinteisen savusiian uusinta versiota.

Simon päivänä viimeistään  on kerättävä suopursut,
jotka pannaan  hautumaan muuripataan.  Niillä pes-
tään karja ometassa heti kuoleman kuun ensimmäi-
senä päivänä.

Mutta nyt  jätetään suopursut  ja hommiin,  tänään on
ehdittävä katselemaan tulevan kesän kirjotuspaikkaa.
Eipä moitittavaa ole  viime kesäisessäkään,  mutta jos
vielä kauemmaksi  ja karumpaan  pääsisi,  niin ehkä se
vielä toisenlaisempaa näkökulmaa avartaisi.

Kun tässä ollaan otsikon Perinteisä eväitä- alla,  niin
savusiiassa perinteistä on se, että savustaminen on
kuivaamisen jälkeen vanhin säilöntäkonsti.  Suola ja
oksaalihappoon perustuvat yrtit  sekä alkoholi ynnä
hapattaminen tulivat vasta tovin  noiden kahden em.
jälkeen.

Savustin eilen naapurin ensin pyytämät ja sitten saadut
siikoja.
  Perkasin ne valmiiksi rasioihin,   siis ripellykset.
Selkä
palat valitsin talriikille  ja muovin alle Jää Kaappi-
seen.
  Ripellykset käy  leivän päälle tai  niistä voi tehdä
mu
rentamalla oiwallisia siikalättyjä.  Jos vain ite haluaa.

Sunnuntailounas syntyy  näppärästi  munakokkelista
savusiian selkäpaloista, porkkanaraasteesta ja ruu-
sukaalista. Koko hoito puolessa tunnissa.

Kaalit olin valmistellut eilen,  joten ne kiehumaan
merisuolaveteen, 10 min. on maximi aika. Samaan
syssyyn munasia kokkeloimaan. Raaste oli otettu
pakastimen uumenista aamulla sulamaan.

Voiko sitä yksinkertainen iniminen enää yksinkertai-
sempaa laittaa  ja helpolla.   Ja eikä voi  sanoa että
hinnallakaan olisi pilattu.

Ruokajuomaksi vettä,  tai kuplavettä, valkoviiniä.
Yltiöpäisimmille kuohuviiniä,  jopa samppoota. Ja
jos koko elama on kuiduista kiinni, niin vielä vähä-
nen erä krutongeja. Ja KANADA!

REUNAHUOMATUKSiA:
- savustettua siikaa. pallasta, lohta tai muikkuva
- ruusukaalia
- munia kokkelina
- porkkanaraastetta
- ohutta merisuolaa
- sitruunaa tai limeä tipottain
- voita nokareina kaalille

JÄLKiPELi:
Savustus säilöntäkeinona toimii,  mutta ei paranna
loputtomiin  ruoan makua,  käy aikanaan j opa vaa-
ralliseksi.  Savukala on siis syötävä  jo mieluummin
viikossa kuin kahdessa. Vaikka se sen ehkä kestäi-
sikin.

LiKA- & PiKKUPYYKKi:
Enimmät töryt tulee jo edellispäivänä, jos potkua
riittää. Tälle päivälle jää vain pikkutiski.

W.A.R.O.i.T.U.S!
Ei ahnehtijoille.

Kuulin juuri että Kimi Räikkönen on voittanut F1-mesta-
ruuden. Onnittelen Kimiä ja samalla koko maailmaa tyh-
myydestä.
Leskisen Juhani sanoi taannoin, että sen hän ymmärtää,
kun joku lähtee matkaan A:sta ja tulee joskus B:n.
Mutta se että lähtee A:sta ja tulee A:n,  eihän siinä ole
mitään järkeä saatana.

294946.jpg