Simon päivänä siikaa savulla. Se on wanha perinne,
ulottuu viime syksyyn. Silloin maistoin ensimmäisen
kerran perinteisen savusiian uusinta versiota.
ulottuu viime syksyyn. Silloin maistoin ensimmäisen
kerran perinteisen savusiian uusinta versiota.
Simon päivänä viimeistään on kerättävä suopursut,
jotka pannaan hautumaan muuripataan. Niillä pes-
tään karja ometassa heti kuoleman kuun ensimmäi-
senä päivänä.
jotka pannaan hautumaan muuripataan. Niillä pes-
tään karja ometassa heti kuoleman kuun ensimmäi-
senä päivänä.
Mutta nyt jätetään suopursut ja hommiin, tänään on
ehdittävä katselemaan tulevan kesän kirjotuspaikkaa.
Eipä moitittavaa ole viime kesäisessäkään, mutta jos
vielä kauemmaksi ja karumpaan pääsisi, niin ehkä se
vielä toisenlaisempaa näkökulmaa avartaisi.
Kun tässä ollaan otsikon Perinteisä eväitä- alla, niin
savusiiassa perinteistä on se, että savustaminen on
kuivaamisen jälkeen vanhin säilöntäkonsti. Suola ja
oksaalihappoon perustuvat yrtit sekä alkoholi ynnä
hapattaminen tulivat vasta tovin noiden kahden em.
jälkeen.
savusiiassa perinteistä on se, että savustaminen on
kuivaamisen jälkeen vanhin säilöntäkonsti. Suola ja
oksaalihappoon perustuvat yrtit sekä alkoholi ynnä
hapattaminen tulivat vasta tovin noiden kahden em.
jälkeen.
Savustin eilen naapurin ensin pyytämät ja sitten saadut
siikoja. Perkasin ne valmiiksi rasioihin, siis ripellykset.
Selkäpalat valitsin talriikille ja muovin alle Jää Kaappi-
seen. Ripellykset käy leivän päälle tai niistä voi tehdä
murentamalla oiwallisia siikalättyjä. Jos vain ite haluaa.
Sunnuntailounas syntyy näppärästi munakokkelista
savusiian selkäpaloista, porkkanaraasteesta ja ruu-
sukaalista. Koko hoito puolessa tunnissa.
savusiian selkäpaloista, porkkanaraasteesta ja ruu-
sukaalista. Koko hoito puolessa tunnissa.
Kaalit olin valmistellut eilen, joten ne kiehumaan
merisuolaveteen, 10 min. on maximi aika. Samaan
syssyyn munasia kokkeloimaan. Raaste oli otettu
pakastimen uumenista aamulla sulamaan.
Voiko sitä yksinkertainen iniminen enää yksinkertai-
sempaa laittaa ja helpolla. Ja eikä voi sanoa että
hinnallakaan olisi pilattu.
sempaa laittaa ja helpolla. Ja eikä voi sanoa että
hinnallakaan olisi pilattu.
Ruokajuomaksi vettä, tai kuplavettä, valkoviiniä.
Yltiöpäisimmille kuohuviiniä, jopa samppoota. Ja
jos koko elama on kuiduista kiinni, niin vielä vähä-
nen erä krutongeja. Ja KANADA!
Yltiöpäisimmille kuohuviiniä, jopa samppoota. Ja
jos koko elama on kuiduista kiinni, niin vielä vähä-
nen erä krutongeja. Ja KANADA!
REUNAHUOMATUKSiA:
- savustettua siikaa. pallasta, lohta tai muikkuva
- ruusukaalia
- munia kokkelina
- porkkanaraastetta
- ohutta merisuolaa
- sitruunaa tai limeä tipottain
- voita nokareina kaalille
JÄLKiPELi:
Savustus säilöntäkeinona toimii, mutta ei paranna
loputtomiin ruoan makua, käy aikanaan j opa vaa-
ralliseksi. Savukala on siis syötävä jo mieluummin
viikossa kuin kahdessa. Vaikka se sen ehkä kestäi-
sikin.
Savustus säilöntäkeinona toimii, mutta ei paranna
loputtomiin ruoan makua, käy aikanaan j opa vaa-
ralliseksi. Savukala on siis syötävä jo mieluummin
viikossa kuin kahdessa. Vaikka se sen ehkä kestäi-
sikin.
LiKA- & PiKKUPYYKKi:
Enimmät töryt tulee jo edellispäivänä, jos potkua
riittää. Tälle päivälle jää vain pikkutiski.
W.A.R.O.i.T.U.S!
Ei ahnehtijoille.
Ei ahnehtijoille.
Kuulin juuri että Kimi Räikkönen on voittanut F1-mesta-
ruuden. Onnittelen Kimiä ja samalla koko maailmaa tyh-
myydestä.
Leskisen Juhani sanoi taannoin, että sen hän ymmärtää,
kun joku lähtee matkaan A:sta ja tulee joskus B:n.
Mutta se että lähtee A:sta ja tulee A:n, eihän siinä ole
mitään järkeä saatana.
Kommentit