413238.jpg

Jotenkin  se vaan  pälkähtää päähän ja  jää sitten
vaivaamaan yleensä niin kauaksi aikaa että viimein
on annettava periksi ja alettava puuhaamaan niitä.

Monesti olen  miettinyt,  että tämmöiselläkö  ikuisella
himolla minua sitten  rankaistiin kun jo  vunukkana olin
kowin perso niille.
Eipä se telttapyhäkoulun Enni-täti koskaan peloitellut
meitä vesirinkelin himolla,  vaikka lihanhimolla  siitäkin
edestä. Niin paljon että hukkakin muistaa sanoneensa
emolleen lihakeittopäivänä: "EN SYÖ, MINÄ EN SYÖ!"

Emän tivatessa vastaan,  lievensin sitten  ehtojani ja söin
potut, lantut ja porkkanat sekä litkin liemen.
Illalla laitoin tassut vällynpäällä ristiin  ja ilmoitin rehelli-
sesti omalle jumalalleni että, vältyinpä täpärästi ehtoolla
lihanhimolta, vaikka pirulainen pakkasi nokkaan haisemaan
niin saakutin hyvältä. Mutta että kun olit sen kerta kieltä-
nyt niin onnistuin viime kädessä pysymään synnittömänä.

Eilen illalla  kun asetuin triippusmattooni en suinkaan
kiitellyt  mestaria  mistään.  En laittanut käsiä ristiin.
Enkä muutenkaan  heittäytynyt hyvin  hartaaksi enkä
jumaliseksi.  Mutta siitä  huolimatta  päsähti jostakin
aivojen sopukoista mieleen tuoreiden vesirinkeleiden
huumaava tuoksu.

Niin väkevänä se nosti esiin kaikki ihanat muistot,
että katsahdin ja  kehotin  assistenttiani l akkaa-
maan nuolemasta  peräänsä,  sillä huomenaamuna,
siis tänään tehdään vesirinkeleitä.

Vaikka olenkin  julmettu pakana,  ei se estä minua nautiskele-
masta wanhan karjalaisen ortodoksiperinteen kehittelemästä
paastonajan herkusta.

Taikina on sama kuin joka  vehnäjauhopussin kyljessä
oleva perussämpylätaikina.  Mitä tuota erikseen enää
kirjoittamaan.  Suolan kun  korvaa merisuolalla,  siinä
kaikki. Laiskansutjakka kun olen urooksi,  niin alustan
taikinan vatkaimella.
Taikinakoukut kannattaa pestä mieluummin heti hana-
kuumalla  vedellä taikka  muuten  ne on  syytä laittaa
sitten likoon.

Koska hukan tiskialtaassa  ei ole rekkakuormallista
pesemättömiä astioita,  niin asetin taikinakulhon sin-
ne ja laskin altaaseen kuumaa vettä, asettelin liinan
taikinan päälle  ja vilkaisin kelloa.  Tunti kohoamista
tällä tapaa riittää.

Jätin taikinan oman onnensa nojaan ja läksin assistentin
kanssa pisutuksille hyytävään tuuleen. Palatuani tirautin
kahven ja kurkistin liinan alle. Lupaavalta näytti.

Ja sitten itse asiaan:
- uunipellit leivinpapereineen valmiiksi
- laakeaan kattilaan 4-5% suolavettä pari litraa kiehumaan
- lasta, pihdit tai haarukka valmiiksi

Jauhotulla alustalla tehdään taikinasta rinkelin
näköisiä  rinkeleitä,  kukin omalla  tekniikallaan,
ei sen niin väliä, harjotus vasta tekee mestarin.
Itse teen ensin  tangot joista pyöräytän sitten
rinkelit.

HUOM!
Tämä ei ole millimetripaperihommaa, leivinpaperilla
homma hoituu riittävän tarkasti.
Kun taikina on loppunut, kulho heti veteen likoomaan.
Uuni päälle 250 asteeseen. NYT

Rinkelit saa  kohota pellillä  liinan alla n. vartin.
No sen aikaa kun vesi kattilassa alkaa poreile-
maan. Ei tarvitse täysillä kiehua, 3-4's pykälä
yleensä piisaa.

Sen vartin päästä  lapetaan niitä  rinkelinaihioita lastalla
kiehuvaan veteen peräkanaa 3-4 kappaletta. Ei siis pääl-
lekkäin. Kun otukset nousevat pintaan, nostetaan pellille
odottamaan sitä mukaa.
Jos uuni on valmis, lykätään pellillinen paistumaan 10-15
minuutiksi. Kypsiä niistä tulee, värin saa valita itse.

Koko hommaan kuluu parisen tuntia ja tuloksena on reilu
tusina herkullisia, rapeita, tuoksuvia rinkeleitä.
Kokemuksesta sanon että,  vaikka ne ovat paastoruokaa
niin yllättävän paljon niitä saa syötyä. Ovat ne niin hyviä.

REUNAHUOMATUKSiA:
- siis kilo vehnäjauhoja, ohje pussinkyljessä
- kuivahiivaa annospussi
- hienoa merisuolaa
- kuumaa vettä
- taikinakulho, liina varataan peitoksi
- laakea kattila, lasta tai pihdit
- leivinpaperia
- vatkain taikinakoukkuineen jos vain ite haluaa...

JÄLKiPELi:
Tyystin toisin kuin politikot väittävät,  rinkelit voi
kernaasti pakastaa jos rakastaa muruaan, mut ei
jaksa yllättää ihan joka aamu tuoreilla rinkeleillä.
Ne sulavat n. tunnissa huoneen lämmössä, öpaut!
Microon niitä ei huoli tukkia. Makunautinto ei ylly.

Joku,  esim. hukka  halkaisee ne  keklulla ja  voitelee voilla
molemmat siivut, laittaa kinkkua, metsästäjää,  ,juustoa ja
metwurstia. Tai kaikkia niitä yht'aikaa. Tulee silleen joten-
sakin ruokaisampaa.
Joku toinen tekee toisella tavalla. Se suotakoon. Pööhäps?

JA WIELÄ TÄMÄ!
Valmiina vesirinkeleitä ei kyllä löydy edes joka toisesta
kaupasta.  Enimmäkseen niitä  tapaa willinä  ja wapaana
vain Itä-Suomesta.
Pääsääntöisesti muovipussiin  pakattuhin ei kannata ryh-
tyä jos ei ole varma että ne on juuri paistettuja.

Tällöinkin ne on kotiin saavuttua päästettävä jaloittele-
maan raittiiseen ilmaan.  Onneksi muutama jalosukuinen
leipuri pakkaa ne paperipussiin  tai sitten  niitä saa irto-
erinä ostettavakseen.
JENKIT POIS USASTA! Mie syön nyt tuoretta rinkeliä!
294946.jpg  
walkwolfani.gif
Auringon nousu luolan suulla 07:53 ja lasku 17:21.
Päivän pituus 9 h 28 min
Täysikuu valmis ulvomisille sunnuntaina 4.3. klo 01:18

_ _ _ _ _hullu työtä tekee, viisas teettää toisilla _ _ _ _ _