Jotenkin se vaan pälkähtää päähän ja jää sitten
vaivaamaan yleensä niin kauaksi aikaa että viimein
on annettava periksi ja alettava puuhaamaan niitä.
vaivaamaan yleensä niin kauaksi aikaa että viimein
on annettava periksi ja alettava puuhaamaan niitä.
Monesti olen miettinyt, että tämmöiselläkö ikuisella
himolla minua sitten rankaistiin kun jo vunukkana olin
kowin perso niille.
Eipä se telttapyhäkoulun Enni-täti koskaan peloitellut
meitä vesirinkelin himolla, vaikka lihanhimolla siitäkin
edestä. Niin paljon että hukkakin muistaa sanoneensa
emolleen lihakeittopäivänä: "EN SYÖ, MINÄ EN SYÖ!"
himolla minua sitten rankaistiin kun jo vunukkana olin
kowin perso niille.
Eipä se telttapyhäkoulun Enni-täti koskaan peloitellut
meitä vesirinkelin himolla, vaikka lihanhimolla siitäkin
edestä. Niin paljon että hukkakin muistaa sanoneensa
emolleen lihakeittopäivänä: "EN SYÖ, MINÄ EN SYÖ!"
Emän tivatessa vastaan, lievensin sitten ehtojani ja söin
potut, lantut ja porkkanat sekä litkin liemen.
Illalla laitoin tassut vällynpäällä ristiin ja ilmoitin rehelli-
sesti omalle jumalalleni että, vältyinpä täpärästi ehtoolla
lihanhimolta, vaikka pirulainen pakkasi nokkaan haisemaan
niin saakutin hyvältä. Mutta että kun olit sen kerta kieltä-
nyt niin onnistuin viime kädessä pysymään synnittömänä.
Eilen illalla kun asetuin triippusmattooni en suinkaan
kiitellyt mestaria mistään. En laittanut käsiä ristiin.
Enkä muutenkaan heittäytynyt hyvin hartaaksi enkä
jumaliseksi. Mutta siitä huolimatta päsähti jostakin
aivojen sopukoista mieleen tuoreiden vesirinkeleiden
huumaava tuoksu.
kiitellyt mestaria mistään. En laittanut käsiä ristiin.
Enkä muutenkaan heittäytynyt hyvin hartaaksi enkä
jumaliseksi. Mutta siitä huolimatta päsähti jostakin
aivojen sopukoista mieleen tuoreiden vesirinkeleiden
huumaava tuoksu.
Niin väkevänä se nosti esiin kaikki ihanat muistot,
että katsahdin ja kehotin assistenttiani l akkaa-
maan nuolemasta peräänsä, sillä huomenaamuna,
siis tänään tehdään vesirinkeleitä.
että katsahdin ja kehotin assistenttiani l akkaa-
maan nuolemasta peräänsä, sillä huomenaamuna,
siis tänään tehdään vesirinkeleitä.
Vaikka olenkin julmettu pakana, ei se estä minua nautiskele-
masta wanhan karjalaisen ortodoksiperinteen kehittelemästä
paastonajan herkusta.
Taikina on sama kuin joka vehnäjauhopussin kyljessä
oleva perussämpylätaikina. Mitä tuota erikseen enää
kirjoittamaan. Suolan kun korvaa merisuolalla, siinä
kaikki. Laiskansutjakka kun olen urooksi, niin alustan
taikinan vatkaimella.
Taikinakoukut kannattaa pestä mieluummin heti hana-
kuumalla vedellä taikka muuten ne on syytä laittaa
sitten likoon.
oleva perussämpylätaikina. Mitä tuota erikseen enää
kirjoittamaan. Suolan kun korvaa merisuolalla, siinä
kaikki. Laiskansutjakka kun olen urooksi, niin alustan
taikinan vatkaimella.
Taikinakoukut kannattaa pestä mieluummin heti hana-
kuumalla vedellä taikka muuten ne on syytä laittaa
sitten likoon.
Koska hukan tiskialtaassa ei ole rekkakuormallista
pesemättömiä astioita, niin asetin taikinakulhon sin-
ne ja laskin altaaseen kuumaa vettä, asettelin liinan
taikinan päälle ja vilkaisin kelloa. Tunti kohoamista
tällä tapaa riittää.
pesemättömiä astioita, niin asetin taikinakulhon sin-
ne ja laskin altaaseen kuumaa vettä, asettelin liinan
taikinan päälle ja vilkaisin kelloa. Tunti kohoamista
tällä tapaa riittää.
Jätin taikinan oman onnensa nojaan ja läksin assistentin
kanssa pisutuksille hyytävään tuuleen. Palatuani tirautin
kahven ja kurkistin liinan alle. Lupaavalta näytti.
Ja sitten itse asiaan:
- uunipellit leivinpapereineen valmiiksi
- laakeaan kattilaan 4-5% suolavettä pari litraa kiehumaan
- lasta, pihdit tai haarukka valmiiksi
- uunipellit leivinpapereineen valmiiksi
- laakeaan kattilaan 4-5% suolavettä pari litraa kiehumaan
- lasta, pihdit tai haarukka valmiiksi
Jauhotulla alustalla tehdään taikinasta rinkelin
näköisiä rinkeleitä, kukin omalla tekniikallaan,
ei sen niin väliä, harjotus vasta tekee mestarin.
näköisiä rinkeleitä, kukin omalla tekniikallaan,
ei sen niin väliä, harjotus vasta tekee mestarin.
Itse teen ensin tangot joista pyöräytän sitten
rinkelit.
rinkelit.
Tämä ei ole millimetripaperihommaa, leivinpaperilla
homma hoituu riittävän tarkasti.
Kun taikina on loppunut, kulho heti veteen likoomaan.
Uuni päälle 250 asteeseen. NYT
Rinkelit saa kohota pellillä liinan alla n. vartin.
No sen aikaa kun vesi kattilassa alkaa poreile-
maan. Ei tarvitse täysillä kiehua, 3-4's pykälä
yleensä piisaa.
No sen aikaa kun vesi kattilassa alkaa poreile-
maan. Ei tarvitse täysillä kiehua, 3-4's pykälä
yleensä piisaa.
Sen vartin päästä lapetaan niitä rinkelinaihioita lastalla
kiehuvaan veteen peräkanaa 3-4 kappaletta. Ei siis pääl-
lekkäin. Kun otukset nousevat pintaan, nostetaan pellille
odottamaan sitä mukaa.
Jos uuni on valmis, lykätään pellillinen paistumaan 10-15
minuutiksi. Kypsiä niistä tulee, värin saa valita itse.
kiehuvaan veteen peräkanaa 3-4 kappaletta. Ei siis pääl-
lekkäin. Kun otukset nousevat pintaan, nostetaan pellille
odottamaan sitä mukaa.
Jos uuni on valmis, lykätään pellillinen paistumaan 10-15
minuutiksi. Kypsiä niistä tulee, värin saa valita itse.
Koko hommaan kuluu parisen tuntia ja tuloksena on reilu
tusina herkullisia, rapeita, tuoksuvia rinkeleitä.
Kokemuksesta sanon että, vaikka ne ovat paastoruokaa
niin yllättävän paljon niitä saa syötyä. Ovat ne niin hyviä.
REUNAHUOMATUKSiA:
- siis kilo vehnäjauhoja, ohje pussinkyljessä
- kuivahiivaa annospussi
- hienoa merisuolaa
- kuumaa vettä
- taikinakulho, liina varataan peitoksi
- laakea kattila, lasta tai pihdit
- leivinpaperia
- vatkain taikinakoukkuineen jos vain ite haluaa...
- siis kilo vehnäjauhoja, ohje pussinkyljessä
- kuivahiivaa annospussi
- hienoa merisuolaa
- kuumaa vettä
- taikinakulho, liina varataan peitoksi
- laakea kattila, lasta tai pihdit
- leivinpaperia
- vatkain taikinakoukkuineen jos vain ite haluaa...
JÄLKiPELi:
Tyystin toisin kuin politikot väittävät, rinkelit voi
kernaasti pakastaa jos rakastaa muruaan, mut ei
jaksa yllättää ihan joka aamu tuoreilla rinkeleillä.
Ne sulavat n. tunnissa huoneen lämmössä, öpaut!
Microon niitä ei huoli tukkia. Makunautinto ei ylly.
Tyystin toisin kuin politikot väittävät, rinkelit voi
kernaasti pakastaa jos rakastaa muruaan, mut ei
jaksa yllättää ihan joka aamu tuoreilla rinkeleillä.
Ne sulavat n. tunnissa huoneen lämmössä, öpaut!
Microon niitä ei huoli tukkia. Makunautinto ei ylly.
Joku, esim. hukka halkaisee ne keklulla ja voitelee voilla
molemmat siivut, laittaa kinkkua, metsästäjää, ,juustoa ja
metwurstia. Tai kaikkia niitä yht'aikaa. Tulee silleen joten-
sakin ruokaisampaa.
Joku toinen tekee toisella tavalla. Se suotakoon. Pööhäps?
JA WIELÄ TÄMÄ!
Valmiina vesirinkeleitä ei kyllä löydy edes joka toisesta
kaupasta. Enimmäkseen niitä tapaa willinä ja wapaana
vain Itä-Suomesta.
Pääsääntöisesti muovipussiin pakattuhin ei kannata ryh-
tyä jos ei ole varma että ne on juuri paistettuja.
Tällöinkin ne on kotiin saavuttua päästettävä jaloittele-
maan raittiiseen ilmaan. Onneksi muutama jalosukuinen
leipuri pakkaa ne paperipussiin tai sitten niitä saa irto-
erinä ostettavakseen.
JENKIT POIS USASTA! Mie syön nyt tuoretta rinkeliä!
Auringon nousu luolan suulla 07:53 ja lasku 17:21.
Päivän pituus 9 h 28 min
Täysikuu valmis ulvomisille sunnuntaina 4.3. klo 01:18
_ _ _ _ _hullu työtä tekee, viisas teettää toisilla _ _ _ _ _
Kommentit